Nu är jag är jag mitt inne i min härliga semester. Vädret har inte varit på topp, men det är inget att hänga läpp för. Vi fick en underbar helg, med underbart väder i Vansbro när vi var iväg och simmade, vilket var helt otippat. Min son, som också var med , simmade det 3 km långa loppet på öppet vatten på 46 min. Det är ruskigt bra! 14 år och första gången. Jag själv som har simmat det 3 gånger tidigare kom in på 1 tim och 4 min…..inte så bra, men helt okej för mig 🙂
Några ljumna kvällar på altanen har vi lyckats få i alla fall och när man inte känner för att grilla så finns det hur mycket som helst man kan njuta av istället. Jag är själv stormförtjust i varmrökt lax och det är verkligen en höjdare på sommaren….ja, året om skulle jag vilja påstå. I väntan på färskpotatis kommer här ett tips på en riktigt smarrigt rotfruktssallad. Ett recept jag på ”Allt om mat”.
Ingredienser till ca 4-6 pers:
- Ca 1 kg blandade rotfrukter, som t ex palsternacka, kålrot och morötter
- 3-4 rödlökar
- lite rapsolja till plåten
- 1 påse rucolasallad (jag brukar välja den stora påsen då jag vill ha mycket sallad i, men det går såklart att välja en lite på ca 70 g)
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk vit balsamvinäger
- 1/2 msk vatten
- 1 tsk strösocker (går att utesluta eller ersätta med t ex akaciahonung)
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Ingredienser till limedressing:
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk limesaft, pressad
- 1/2 st limeskal, rivet
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1/2 tsk salt
- 1/2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ungen på 225 grader. Skala alla rotfrukterna och dela i mindre bitar, gärna jämnstora. Skala och dela rödlöken i klyftor. Ringla rapsolja på en ugnsfast form, gärna en långpanna och lägga på alla grönsakerna. Tillaga mitt i ugnen i 20-30 min, rör om då och då.
2. Blanda under tiden ihop dressingen till rotfrukterna: olja, vatten, balsamvinäger, socker salt och peppar
3. Skala och pressa vitlöksklyftan och blanda den med yoghurten. Tillsätt rivet skal av lime + limesaft, salt och peppar.
4. Skär upp den varmrökta laxen i önskade bitar. Blanda de färdiga rotfrukterna med rucolan och dressingen.
5. Servera med limedressingen sidan om.
Fantastisk gott!! Blir det över så går det super att äta det kallt dagen efter 🙂
//Isa