Känns som att det var länge sedan jag var här nu. Har haft del för mig den sista tiden och har inte riktigt haft tid. Men nu är jag här och det är idag veckan vänder. Helgen närmar sig och med den förhoppningsvis fortsatt härlig vårväder. Det är precis det jag och säkert alla andra njuter av för fullt just nu. Vårkänslor, skön uteträning, tulpaner och conversen fram! Kanske bjuda några goda vänner på middag i helgen… I så fall måste man ju ha en smarrig efterrätt. Denna chokladkakan är då klockren och magisk. Receptet fick jag av min goa väninna Petra för många år sedan och haft det i tryggt förvar sedan dess.
Använd en rund bakform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Räcker till ca 8 pers.
Ingredienser:
- 5 ägg
- 2,5 dl socker
- 200 g malda hasselnötter (finns att köpa hasselnötsmjöl, Risentas, se bild nedan)
- 200 g mörk blockchoklad (jag använder Odnese 70%, men 55% funkar lika bra. Lite beroende på hur kraftig chokladsmak man vill ha)
- 200 g smör
- glutenfritt ströbröd till formen
Gör så här:
Smöra och bröa formen. Sätt ungen på 150 grader
Smält smör och choklad i vattenbad och låt svalna lite
Skilj gulan från vitan, använd två skålar
Vispa gulan tillsammans med socker
Vispa äggvitan riktigt hård
Blanda choklad smeten + hasselnötsmjöl ner i gulan
Vänd sist ner vitan
Häll över i bakformen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 min
Servera med lite färska hallon och lite vispad färsk grädde
//Isa