Då var det dags att inviga min alldeles egen matblogg.
Jag har då valt att börja med det det mest flitigast bakade brödet hemma i mitt kök.
Glutenfritt bröd som är perfekt att göra i långpanna. Det är ett väldigt mättande och gott bröd, en ruta räcker länge. Bör förvaras i kyl eller frys. Jag brukar skära upp brödet i 12 rutor, fryser sedan in i påsar med 2 i varje och tar fram vid behov. De är även goda att rosta i brödrosten.
Ingredienser:
4 dl hela linfrön ( 200 g )
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
1/2 msk malen kummin (eller mortla hela frön)
1/2 msk malen fänkål (eller mortla hela frön)
4 dl valnötter (grovt hackade)
6 ägg
250 g kesella 10% (naturell)
2 dl mjölk, yoghurt eller fil (naturell)
Gör så här:
Mixa linfrön, bakpulver, salt och fiberhusk med stavmixer tills det blir fint mjölaktigt. Blanda sedan ner kummin, fänkål och grovt hackade valnötter i linfrömjölet.
Malen kummin och fänkål är inte så lätt att hitta. Jag har bara hittat det i Kockens sortiment. ( Kockens kryddor är inte så lätt att hitta i butiker längre. Jag har hittat Kockens kryddor på Willys).
Rör ihop 6 ägg och blanda ner kesellan. Det ska röras ihop till en fin jämn smet utan klumpar.
Denna för mig udda visp fick jag av min dotter i julklapp i år. Den är perfekt att blanda ihop ägg och kesella med.
Slutligen ska äggblandningen tillsättas i bunken med de torra ingredienserna. Blanda snabbt ihop och tillsätt ca 2 dl mjölk (alt. yoghurt eller fil).
Resultatet blir en ganska kompakt och kletig deg.
Bred ut smeten på bakplåtspapper med lätt fuktade händer så att den täcker nästan hela långpannan. Ca 2 cm jämntjock.
Grädda i nedre delen av ugnen på ca 225-250 grader, 20-25 min (varierar från ugn till ugn, man får prova sig fram)
Låt svalan på galler. Skär upp ca 12 rutor. Förvara i kyl. Går utmärkt att frysa och bara ta fram när man behöver.
Bara att njuta till frukost, mellis eller när man helst vill.
// Isa
Ser gott ut!