Vanliga hederliga scones är snabbt och lätt att svänga ihop och oftast kräver det ingen större planering då ingredienserna är hyfsat vanligt förekommande i de flesta hem. Som ett alternativ till dessa scones om man vill ha liknande fast utan vetemjöl och glutenfritt se även mitt recept på ostfrallor.
Ingredienser till 8 delar:
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 50 g smör
- 2 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här:
- Sätt ungen på 250 grader
- Blanda mjöl, salt och bakpulver
- Finfördela smöret med fingrarna i mjölet
- Häll i mjölken och blanda snabbt ihop allt. Viktigt här att man inte knådar degen, då jäser det dåligt. Degen ska vara lite kletig.
- Dela degen i två delar på en plåt med bakplåtspapper och forma dem till två runda kakor.
- Skåra ett kryss i båda och nagga med en gaffel.
- Grädda i ugn ca 8-10 min.
Serveras varma med en massa gott pålägg.
// Isa