Nu är det väldigt länge sedan jag tittade in här. Har helt enkelt inte haft tid, det har kommit en hel del annat i mellan. När jag fick denna blogg av min sambo och min dotter bestämde jag mig för att skriva här när jag hade tid och lust. Det fick inte bli ett krav eller en press, (från mig själv då). Jag har lovat mig själv att sänka ribban i min vardag och försöka att inte ställa så höga krav på mig själv. Jag har kommit en bra bit på väg, men har lite fler nötter att knäcka.
Nu hade jag tänkt tipsa om en väldigt matig frittata som går att variera i oändlighet. Ursprungsreceptet var vegetariskt med jag har valt att tillsätta salami . Man kan välja att utesluta det och äta frittatan till t ex kalkonbröst, skinka eller rökt fisk.
Jag föredrar att göra frittata i en ganska stor och hög stekpanna med teflon som går bra att ställa in i ugnen på ca 200 grader.
Ingredienser till 4-6 port:
- ca 500 g squash
- 1,5 dl riven parmesanost
- två små paprikor, en gul och en röd
- en liten purjulök
- 12 ägg (eller 10 stora)
- salt och svartpeppar
- 1 msk torkade örtkryddor
- 200 g skivad valfri salami (jag köper min favorit till detta på Lidl, Linessa kalkonsalami. Ganska mager så det blir inte ”flottigt” i stekpannan)
Gör så här:
Riv squashen på rivjärnets grova sida ner i en sil eller durkslag. Salta lite, rör om och låt stå i ca 20 min. Pressa sedan ut all vätska så squashen är ”torr”.
Strimla purjolök och dela paprikorna i mindre bitar.
Riv parmesanost och strimla den skivade salamin.
Hetta upp stekpannan och stek först salamin någon minut på medelvärme. Tillsätt sedan lök och paprika låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt sist squashen och rör så att del blir jämt fördelat i pannan.
Vispa upp äggen och blanda i salt, peppar, torkade örtkryddor och parmesanosten.
Häll äggsmeten i stekpannan och rör runt lite så att det blir jämt och fint. Låt puttra på svag värme en liten stund, ca 5 min.
Ställ sedan in stekpannan i ungen på 200 grader tills frittatan har stelnat helt, ca 20-30 min lite beroende på hur stor den är.
Nu är den klar! Dela upp i önskade portioner och ät med en fräsch god sallad. Väldigt god och mättande.
Bra att ha i kylen till en sen kvällsmat efter ett träningspass eller ett föräldrarmöte 🙂
Var bara försiktig när du skär upp bitar direkt i stekpannan. Använd gärna en tunn stekspade i plast att dela med för att inte repa stekpannan.
Den håller sig fint i kylen i några dagar och går även bra att frysa. Perfekt i lunchlådan till jobb. Vill man inte göra så mycket kan man naturligtvis bara halvera receptet. Frittatan blir då bara lite tunnare men smaken är densamma 🙂
//Isa