Helt underbart goda, vegetariska blomkålsbollar. Perfekt även till barn och vuxna som är lite svåra med grönsaker. De gör vardagsmat lite roligare och kryddsättningen är lätt att variera. Påminner i konsistensen om falafel. Mitt foto här gör inte bollarna riktigt rättvisa. Ska byta ut det till nästa gång 🙂
Ingredienser:
- 1 stort blomkålshuvud, ca 1 kg. Räcker till ca 30 bollar.
- 1 krm chilipulver
- 4 tsk spiskummin
- 2 dl sojamjöl eller kikärtsmjöl
- 2 tsk torkad timjan
- 2 krm bakpulver
- 3 tsk färsk riven ingefära
- 2 ägg
- 1 1/2 tsk salt
- rapsolja till fritering
Gör så här:
Värm rikligt med rapsolja (jag använde 2 liter) i en tjockbottnad gryta till 160 grader(använd termometer).
Ta bort blasten från blomkålen. Riven kålen grovt på ett rivjärn eller i en matberedare. Kram ur eventuell vätska.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke, häll i blomkålsrivet och blanda runt. Tillsätt sist ingefäran och äggen. Blanda allt väl till en jämn smet. Forma till ca 30 bollar.
Fritera bollarna i omgångar, inte för många åt gången. De ska bli fint gyllenbruna, ca 5 min. Ta upp och lägg ner bollarna med en hålslev. Låt bollarna rinna av på hushållspapper (torky är bäst, I love it).
Servera som tillbehör till vad du vill. Funkar perfekt som en vegetarisk huvudrätt tillsammans med t.ex tomatsalsa och en sallad.
Frasigt smarriga!!
//Isa