I vecka som gick fick jag en present av min arbetskollega Magnus. Vi har jobbat i ganska många år ihop och han känner mig nog ganska väl vi det här laget. Presenten var klockren 🙂 och jag blev jätteglad och rörd. I just love bikes!! 🙂
Min arbetskamrater är ett glatt gäng med härliga personligheter. De flesta är väldigt mat-och bakintresserade. Kul att byta idéer och få lite tips av varandra. Detta receptet är tillägnat Viktor som gillar ”riktiga” bröd med en massa gott i och som går hyfsat snabbt att sno ihop i en hektisk vardag.
Ernst julbröd, ett tidningsutklipp jag har fått av min svärfar Jonny. Detta brödet brukar Rickard, min sambo, baka och det blir lika gott och bra varenda gång. Håller sig fint länge gör det också.
Ingredienser till två avlånga brödformar:
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 2 tsk salt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 1 l naturell yoghurt
- 2 dl russin
- 2 dl hela hasselnötter
- 3 dl strimlade torkade aprikoser
- smör till formarna
- 2 dl solrosfrön till formarna
Gör så här:
Rör ihop ihop allt mjöl, salt och bikarbonat i en stor bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
Smöra två avlånga brödformar och ”bröa” dem med solroskärnor.
Skrapa ner och fördela den kladdiga degen i formarna, men lämna ett par centimeter upp till kanten så att brödet får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö på lite extra solrosfrön.
Grädda i 200 grader i 60 min, sänk sedan till 175 grader och grädda ytterligare 30 min. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.
En skiva av detta brödet med ett gott smör och lite stark ost är sagolikt gott.
Ernst tipsar även om att det är en kanonbra gå-bort-present, ”Slå in brödet i en fin kökshandduk så har du en lysande julklapp”
Väl värt att prova!
//Isa